הסטודיו חוויה ואור בתכנון מבנה חינוך עוסק באחת הסוגיות הבוערות הקשורה לעתידה של מערכת החינוך בישראל. מערכת, שבשנים האחרונות מתעוררת מתרדמת ארוכת שנים למציאות בה מתחוללים שינויים טכנולוגיים וחברתיים דרמטיים. בדיוק כשם שקיים צורך בהגדרה של מישנה חינוכית פדגוגית עדכנית למערכת החינוך בישראל של המאה ה-21, כך קיים גם צורך במציאות תכנונית אדריכלית שתתמוך ואף תחולל את אותה מציאות רצויה.
הנדבך המשמעותי השני בו עוסק הסטודיו הוא חווית אור. חוש הראיה הוא החוש העיקרי הנוטל חלק בחוויה הארכיטקטונית. לכן, לאור השפעה משמעותית ומכרעת על החוויה הארכיטקטונית בשל מערכת היחסים שהוא מקיים עם כל אחד מהמרכיבים שלה. להתייחסות לחווית האור בתהליך התכנון ישנה חשיבות עליונה שהיא הרבה מעבר לשיקולים של נוחות, תפקוד, מיטביות או מרכיב מהותי באדריכלות בת קיימא, והיא קשורה בקשר הדוק לחוויה שלנו בכל סביבה בנויה, ובמקרה שלנו – לחוויה הבית ספרית.
כלל הנושאים בסטודיו מונגשים לסטודנטים באמצעות רקע תאורטי, תקדימים והרצאות אורח. אולם כדי להדק את הקשר והתרומה האפשרית של התהליך האקדמי, אנחנו עובדים בשיתוף פעולה עם הקהילה, בחסות החממה החברתית בטכניון. חברות וחברי הסטודיו משתמשים בכלי מחקר כדי לגבש תשובה לשאלת החקר הגדולה: 'בשביל מה בכלל צריך בית ספר?' וגם – 'איך הוא נקרא?' לא כסמנטיקה, אלא כמהות המייצגת אותו.
לסטודיו ישנו תפקיד ותרומה חשובים מאוד בהתפתחות האקדמית והערכית של כל משתתפת ומשתתף ותרומה הדדית משמעותית הקשורה לקהילה. ראשית – התייחסות לאור כתמה מרכזית בתכנון, והעמקת הידע וההתנסות בתהליך תכנון בו חווית האור היא מרכיב מהותי, גם עבור כל פרויקט בו יעסקו בעתיד. שנית – התנסות משמעותית בחקר מעמיק ובחינה ביקורתית של מושא התכנון, במקרה זה – מוסד חינוכי, שמטרתו פיתוח תוצר תכנוני פורץ דרך שאינו מבוסס רק על 'שדרוג' של המציאות הקיימת.
התמורה המהותית השלישית שייכת לקשר החשוב בין אקדמיה לקהילה. העבודה והקשר הישיר של הסטודנטים עם הקהילה מעניק משמעות לעשייה האקדמית שלהם, תוך הקניית כלים וערכים מקצועיים חשובים לעתיד, כדוגמת לימוד מעמיק של הצרכים מתוך הקשבה ושיתוף הציבור בתכנון. עבור הקהילה – מהווה הסטודיו הזדמנות לעצירה, התבוננות ודיון בסוגיות מהותיות, שלרוב אין מקום, זמן או אומץ לעסוק בהם ב'יום יום'. התוצרים של הסטודיו מעניקים למשתתפים, ביניהם מקבלי החלטות, הזדמנות לקבל הצצה אל עולם תכנוני פורץ דרך, וכך להשפיע על גיבוש תפיסות והחלטות עתידיות. באופן זה מהווה הסטודיו נדבך חשוב מאוד במילוי חובתה של האקדמיה כמוסד ציבורי.
